2012. szeptember 29., szombat

Hogy csináljunk egy hiba megszüntetésével egyidejűleg egy másikat?

Ha elkezd csörögni a gitárod, jó esetben elviszed egy hangszerészhez, aki megsíkolja a bundokat, profilozza őket, és utána beállítja a beállítandókat. Rosszabb esetben a helyi gitárbuherátornak jut ez a megtiszteltetés, vagy épp otthon próbálkozunk valamivel. Nincs ezzel semmi baj, csak épp abban sincs semmi meglepő, ha az eredmény nem az lesz, amire számítottunk. Ez a bejegyzés csak egyetlenegy ilyen példa lesz. Az érdekessége, hogy a hangszer amivel megesett, egy Gibson Les Paul Studio, ami barátok között szólva sem az olcsó kategória. A panasz valószínűleg az lehetett az előző szervizelésnél, hogy csörög a gitár, azaz valahol a húr játék közben hozzáér a bundokhoz. Erre a megoldás a bundok tetejének síkba csiszolása a fogólap tengelyével párhuzamosan, vagyis a megsíkolás. (azért zárójelben elárulom, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy síkot csiszolunk, hanem figyelembe véve a húrvastagságot állítjuk be a bund felső felületét) Nos íme az eredmény:

A polgártárs igazán jó munkát végzett, egyenetlenségnek helye nincs.
hajtsunk fejet a géniusz előtt

A hangszer gazdája - feltételezem - boldog volt, hogy nem csörög a gitár és ment haza vele nagy boldogan, aztán valahogy pár hónap múlva mindig az volt az érzése, hogy valahogy hamis a hangszer.

Persze, hogy hamis, hiszen a húroknak egy ponton kéne felfeküdniük a bund tetején, és nem egy platón... Kont Áron lerövidítette a munkafolyamatot, és profilozás nélkül felpolírozta a bundokat, hogy azért csillogjanak. Így kéne kinéznie normális esetben:

Sajnos a kép nem lett a legjobb, de a lényeg látszik. Nem szabad vízszintes felületet hagyni a bundon, mert akkor az adott hang intonációja nem lesz tökéletes, néha ilyen, néha olyan lesz. Ha domború a felület, akkor a húr mindig a legmagasabb ponton fekszik fel, és ez is lenne a dolga.
Az, hogy a hangszer hogy van bebundozva, már a Gibson cég felelőssége. Nézzük inkább a szöszhernyót!

Na, én csak ennyit szerettem volna most, illetve szétküldeni az éterbe az üzenetet, hogy kedves gitárokat javítgató, átalakítgató emberek: Ha egy anyagból elvesznek, az el van véve, és nem megy vissza oda, ahonnan lejött. Ha valamit lefújnak, lekennek, azt sok esetben nem lehet onnan többé maradéktalanul eltávolítani. A tájékozódás ingyen van, pláne ma a nagybetűs INTERNET korában, ahol a gugli a barátod, még ha esetleg egy kis angoltudásra is szükség van. Ha pedig nem spannolta túl az önbizalmadat a segítség, amit találtál, körülötted ott van millióegy hangszerész munkára éhezve :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése