2013. június 9., vasárnap

Hátasállat a következő generációnak

Hát megházasodnak lassan a barátok is, és meghívnak engem is az esküvőjükre, ami nagyon szép volt. Amiért köszönet, meg utána a szuper lagziért is népzenével, virtussal, sok folyadékkal hegedűvelbőgővelbrácsávalszaxofonnalharmónikávalcimbalommal. Én meg hát nem győztem gondolkodni, hogy mégis mivel tudnék hozzájárulni a dolgokhoz, és végül a menyasszony testvérétől, Zsófitól kaptam a fantasztikusan jó ötletet a hamarosan érkező földlakó leendő hátasállatának elkészítésére utólag is köszönöm és elnézést az első mondatok időrendi zavaráért :). Szóval így jött, hogy készítek egy hintalovat, aminek mármár szokás szerint semmi köze a hangszerészethez, de egyébként a vőlegény szuper muzsikus, úgyhogy mégis van, és a ló is hallani fogja a zenét. Tominak és Orsinak pedig sok boldogságot!

Úgy kezdődött a dolog, hogy körülnéztem az interneten, hátha van valamilyen használható szerkezet a hintaló témakörre. Találtam is ezt-azt, de végül Mór barátomtól kaptam kölcsönbe egy, már garantáltan túlélőképes faállatot, és ráadásul anyagot is a készülő jószághoz. A nagyobb alkatrészek erdeifenyő ládaanyagból, a teherbíró darabok pedig jávorból készültek. Néhány ponton módosítottam a kész hintaló szerkezetét, elsősorban a vastagsági méretezést változtattam, illetve némileg az alakot, és a csavarok helyett, vagy mellett facsapolást használtam. Így egyrészt az anyagok nagyobb felületen lettek ragasztva, valamint teljes szélességükben egybeépültek, ami pozitív a szerkezet tartóssága és tűrőképessége szempontjából. Ráadásul nincs kiálló alkatrész, ami bármilyen sérülést okozhatna. Tulajdonképpen sok mondanivaló nincs a készítésről, a formákat szalagfűrésszel vágtam ki, és reszelővel, gyaluval, csiszolással véglegesítettem, inkább a képek alá írom majd a többit. Illetve még annyi, hogy a fejet nagyon szerencsésen sikerült úgy kialakítanom, hogy a fenyő évgyűrűi a ló sörényét adják ki.

A faanyagok
A mintajószág és az új talpak
Az asztalon lévő palló a fej alapanyaga
fej lapolás, két réteg erdei fenyőből
A talpak összevágása
A végeket nem akartam hegyesre, mint az eredeti darabon
A két tartórúd, jávor. Kemény mint állat
hasáb
Csavaros rögzítés mellett én a tartókonzolokat bemélyesztettem a talpakba, így szerintem masszívabb
A felesleg kivésése
talpazat kész
A lábak ollós csapolása

A csapok helye a tartórúdban - nem volt semmi kivésni
lábas
A lábak másik végén lévő ollóscsapot szögben megdöntve kellett kifűrészelni, mert így illeszkedett az ülőke lapjára merőleges vájatba.
Ülőke leszabás - szintén erdei fenyő
Lófej, macskafejjel. A lófej formájának kialakításában nyújtott hathatós segítségért köszönet tanulótársamnak, Fecónak!
Már csak össze kell rakni
A test összeragasztása
a fogó elkészítése, pont mint a csellólelket, csak nem fenyőből

A fogó leendő helye, amikor még volt állványos fúróm
Az ábrázat pirográffal, vagyis égetéssel készült
fejetlenség
fejragasztás
Lakkozás, a helyért és felszerelésért köszönet Ákosnak!
A kész (lakkozás előtti) állat. Sajnos a lakkozás utánról nem készítettem már képeket...

szemből
A sörény
csillag
A szokásos kedvelt díszítésem
a hintaló készen áll a vágtatásra, és még betörni sem kell
Remélem leendő gazdája örömmel fogja birtokba venni az állatot, ha eljő az ideje, én köszönöm mindenkinek a sok segítséget, Zsófinak az ötletet, Mórnak a mintát és az anyagokat, Fecónak a formát és a tanácsokat (http://hangszergyogyszer.blogspot.hu/), Ákosnak a lakkozási segédletet (http://kmuhely.blogspot.hu/).

1 megjegyzés:

  1. Ezt még régebben a mobilomról olvastam végig és olyan bonyolult volt a kommentelés (az Opera mini és a lassú net miatt), hogy végül letettem róla, de ez is nagyon tetszett :)
    Zs

    VálaszTörlés