2014. május 15., csütörtök

Oktávmandolin balkezessé alakítás

Egy újabb rövid bejegyzés - szösszenet -  következik, ezúttal a balkezessé alakításról. Könnyű dolga van a jobbkezes zenésznek általában, mert a legtöbb modell eleve erre az irányultságra jelenik meg, és ha szerencsés az ember, akkor talál belőle balkezes változatot is. Ha nem, akkor meg be kell érnie azzal, ami van, esetleg egyes hangszereknél meg lehet próbálkozni az átalakítással. Ha eltekintünk az extrémebb megoldásoktól, ehhez az átalakításhoz nem hátrány, ha a hangszer teste szimmetrikus, és mozgatható/állítható a hídja. A speciális bundozások, mint a legyező-bundozás vagy a kompenzált, eleve kizárják a variálást, de a többség nem ilyen. A most bemutatott hangszer egy oktáv-mandolin, aminél abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a test teljesen szimmetrikus körte, vagy csepp formájú, illetve mozgatható hídja van.

Ahhoz, hogy a hangszeren megcseréljük a húrok sorrendjét, le kell cserélnünk, vagy át kell alakítanunk a felsőnyerget, illetve a hidat is. Ennek okai az eltérő húrvastagságokban, illetve az ebből fakadó különböző kompenzálási tényezőkben keresendők. Mint már azt többször tárgyaltam más bejegyzésekben, vastagabb húroknál annak érdekében, hogy az alaphang oktávja tényleg a 12. bundnál szólaljon meg, a hídi felfekvési pontot hátrébb kell húzni az elméleti menzúrahosszhoz képest, különben a hangszer felé fog intonálni a kívánt hangnak. A küldetés végrehajtása képekben:

először kitömítettem a felsőnyereg vájatait
csontpor és pillanatragasztó, egy hatásos keverék.


vájatok újravágva
a híd, amin lecseréltem az ében toldást, hogy megszabaduljak a jobbkezes használathoz való húrbevágásoktól. Sajnos az eredeti állapotáról elfelejtettem képet csinálni.
az új - fordított - húrkiosztás
Természetesen a húrmagasság is változik a húrok megcserélésével, így ezt is utána kell állítani
Érdekes, hogy mennyire ferdén kell beállítani a hidat, hogy pontosak legyenek az oktávok.
Egy ilyen oktáv-mandolinnál tehát viszonylag egyszerű a balkezessé alakítás, de azért így is van munka vele. Gitároknál a forma sem mindig teszi lehetővé a variálást, illetve elektro-akusztikus hangszereknél és lapgitároknál gondolnunk kell arra, hogy a potméterek és más vezérlők is a másik oldalra fognak kerülni, így kétszer érdemes meggondolni, mielőtt egy ilyen mókába vág az ember. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése