2015. május 1., péntek

Szerszám XIV. - Nyakprofil másoló

Tegyük fel, hogy gitárt szeretnénk készíttetni, és van egy hangszerünk, aminek olyan a nyaka, mintha pont a kezünkhöz találták volna ki. Hogy magyarázzuk el a hangszerkészítőnek elvárásainkat? Megadjuk a nyak vastagságát és szélességét különböző pontokon? Ez jó segítség, de mégsem szolgál információval arról, hogy milyen az íve a nyaknak. A most bemutatott szerszám a nyak profilját képes lemásolni, hogy aztán annak mintájára újabb darabokat készíthessünk. Létezik az eszköznek boltban kapható verziója is, jellemzően fémből, ami feltételezhetően könnyebben kezelhető, mint amit én csináltam, de ettől még az enyém is egy használható, és teljes mértékben otthon elkészíthető konstrukció

Hozzávalók:
  • valamilyen keményfa
  • faragasztó, szalagfűrész, csiszolópapír
Nem valami anyagigényes dologról van szó, viszont nem árt, ha minél pontosabbak vagyunk. Az elkészítését és a használatát képek segítségével könnyebb megérteni.

Először ugyanolyan vastag és széles pálcikákat vágtam jávorból. Hogy mennyire van szükség, azt a mintázandó nyak szélessége határozza meg. Egyébként ha valakinek nem lenne szalagfűrésze, ugyanez akár szögletes fogpiszkálókkal is megoldható.
két külső fadarabbal rögzítjük a pálcikákat. A külső fadarabokba bevágunk valamelyest, hogy a hasábok helyét meghatározzuk, de nem úgy hogy lötyögjenek. A külső két fadarabot a végein összeragasztjuk, úgy, hogy kis mértékben feszüljenek. A ragasztó elég erős, hogy egyben tartsa a szerkezetet, a feszességtől pedig nem fognak kihullani a pálcikák.


az elkészült szerszámot a végein megerősíthetjük spárgával vagy dróttal, de magától nem fog szétjönni amúgy sem
a késztermék
És használata. A pálcikákat többnyire egyesével kell az ívre igazítani, de ha már a helyükön vannak, nem mozdulnak el.
A levett ívet akár papírra rajzolhatjuk, és később újból felvehetjük a szerszámmal. Ez itt épp egy elég lapos profilú nyak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése