2016. február 21., vasárnap

Moni csepp alakú elektromos gitár

A bejegyzésben bemutatott hangszernek nem igazán hangszerészeti, mint inkább gyűjtői és magyar vonatkozásai vannak. A magyar elektromos gitár gyártás ipari szinten egészen mostanáig mindössze egyszer létezett, amikor is a Szegedi Hangszergyár ilyen zeneszerszámok készítésére adta a fejét. A 2003-as tönkremenetelük óta csak maszek, illetve kisebb vállalkozási körülmények között készülnek hangszerek. Talán jobb is így, minőség szempontjából mindenképpen, de azt gondolom, nem csak számomra lehet érdekes az, hogy milyen volt az eddigi első és utolsó gyári elektromos gitár márka Magyarországon. A Moni név sokak számára ismerősen csenghet, hiszen azért elegen találkoztak már ezekkel a gitárokkal főleg az idősebb generációkból. Nekem, koromból adódólag kimaradt a korszak, amikor még ezek a hangszerek jelentették az elérhető gitárokat. A szélesebb körben ismert Moni Solo és Bassus modelleken kívül készült még egy-két típus, ezek közül is egy igen ritka példányt szeretnék most bemutatni.

A sixtiesguitars.com készítője így ír hangszeréről:

"Ez a Moni gitár talán a legritkább Magyar gitár amiről tudomásom van. [...] A Szegedi Hangszergyár 1953-ban jött létre tanácsi vállalatként. A fő profilja a húros hangszerek készítése volt: hegedűk és egyéb vonósok, akusztikus és elektromos gitárok, citerák készültek évente több ezres darabszámban, jelentős részük exportra. A gyár az ezredforduló után bekövetkezett, talán az olcsó kínai hangszerek megjelenése miatti hatalmas kereslet-visszaesés miatt csődbe jutott, az üzemet 2003-ban zárták be. A Magyar elektromos gitárokat Moni-nak nevezték és a Szegedi Hangszergyár alapítójának fia Sebők István nevezte el őket a feleségéről. Négy féle Moni gitár létezik a Solo, Second, Bassus és egy könnycsepp alakú. Készültek még üreges testű jazz gitárok is amiket Regina-nak kereszteltek. 6 és 12 húros kivitelben készültek."

íme ő

így már látszik a fej színe is
A hangszedőkről azt olvastam, hogy Balogh patent gyártmányok.
És az előző képen látszik a legfőbb indok, ami miatt felkeltette ez a gitár az érdeklődésem. Nem vagyok épp öreg, de nálunk is volt kisebb koromban több olyan lámpa, amit még a fent és lent lévő képen látható kapcsolókkal lehetett aktiválni. A gépíróbillentyűs Jolana Marina kapcsolók mellett holtversenyben ez a megoldás az első helyezett a kreatív szükségmegoldások versenyében.

A gitáron egyébként az elektronikát hoztam rendbe, mert a kapcsolók érintkezői oxidáltak voltak, valamint egy-két vezetéket kellett újrakötni.

éjjelilámpakapcsoló rulez
tisztítás közben
a kapcsoló kattogó része, itt még tisztítás előtt
alkatrészek megszabadítva a rozsdától és más szennyeződésektől
Összerakás után. Sajnos nem tudtam kipróbálni, mert a húrozást nem én csináltam.



Profi fotókat a sixtiesguitars.com oldalon nézhettek, érdemes. Örülök, hogy ez a kis szelet gitártörténelem is eljutott hozzám.

A legvégére pedig jöjjön egy igazi különlegesség, egy kép Móniról, aki a hangszerek nevének ihletője. Körben mellette a másik három modell is látható. Köszönet a képért Kustinak!


9 megjegyzés:

  1. igazi kutatómunka, köszönjük.
    csarijani

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, de én most csak szócső voltam. A források felkutatása és az elején lévő kis bemutatás is Kusti (sixtiesguitars.com) műve!

    VálaszTörlés
  3. Mmm, a kép alapján vagány csaj lehetett.

    VálaszTörlés
  4. Mmm, a kép alapján vagány csaj lehetett.

    VálaszTörlés
  5. én láttam még egy verziót a RAM-ban egy képen, ahol már nem emlékszem milyen Gyula játszik egy 2 hangszedős Moni gitáron ami nincs alul is kivágva. afféle strato jellegű. Amúgy azt lehet tudni hogy a sorszámok hogy működtek? típusonként kezdték újra a számokat vagy minden új példány solo,bassus,second, stb a következő számot kapta. nekem van egy 68-as Solo-m ami 722-es. ennél nagyobb sorszámmal még nem találkoztam eddig. Amúgy a cikk nagyon informatív. Kusti vágja Moni ügyben mi a helyzet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megkérdeztem, Kusti azt mondja, Moniknál folyamatos a sorszám, vagyis az 5-ös számú az 5., a 722-es a 722. darab.

      Törlés
    2. Rosszul írtam, a sorszámozás folyamatos, de csak az egyes típusokon belül, így például a Solonak és a Secondnak független sorszámai vannak.

      Törlés
  6. Nekem van egy Moni Second gitárom, ha esetleg érdekel valakit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem erdekel, ha meg megvan. hungrybeagles@gmail.com

      Törlés