2016. május 8., vasárnap

Szerszám XVI. - Bordaelrendezés másoló

Mivel nem nagyon volt mit megosztanom, a szerszámos bejegyzések egy jó ideje szüneteltek. Most azonban van egy újabb egyszerű, és otthon is elkészíthető eszköz, amiről szeretnék beszámolni.

A híd felszakadások javításánál ahhoz, hogy szakszerűen visszaragasszuk a hidat, mindig szükségünk van egy olyan szorítópofára, ami a hangszer testében belül képes a szorítók által kifejtett erőt a híd teljes felületén eloszlatni. Ha nem használunk ilyen pofát, azzal azt kockáztatjuk, hogy egyrészt sérüléseket okozunk a tetőnek vagy bordáknak, másrészt nem lesz kielégítő a ragasztás, mivel a híd és a tető nem mindenhol szorult kellően össze. A hangszerészeknek egy része mégsem használ ilyen szorítópofát, és ennek az az oka, hogy meglehetősen macerás elkészíteni.

Ahhoz, hogy pontos legyen, rendelkeznünk kell egy tervrajzzal a gitár belső felépítéséről, ez azonban a legtöbb esetben nem áll rendelkezésre. Valahogy rá kell jönnünk, hogy állnak a bordák. Erre korábban különböző módszereket használtam. Például begyűrtem egy papírlapot a hangszertestbe, majd rányomkodtam a tetőre, így azon nagyjából kirajzolódtak a bordák helyei, de sok esetben elcsúszott a papírlap és az elkészített szorítópofa nem ment a helyére.

Erre a feladatra nyújt pofonegyszerű megoldást a most bemutatott szerszám, ami nem más, mint egy keret, aminek egyik végére egy ceruza, a másikra egy legömbölyített szög van szerelve.

Összetevők:
  • némi hulladék keményfa anyag
  • egy szög
  • egy ceruza
  • egy kis lemezcsavar
  • pár csepp faragasztó
Mutatom képeken, mert úgy érthetőbb.

a másoló lényegi része az egy tengelyre eső ceruzahegy és legömbölyített szögvég

Ennyi az egész. A ceruzát be lehet szorítani, és meglazítva a csavart ki-be mozgatni, így megfelelő vastagsághoz beállítani.
A bordamásoló segítségével körülbelül egy perc alatt lehet pontosan feltérképezni, hogy hol és milyen vastagságú bordák helyezkednek el a tető belső oldalán. Nem mellesleg kezdetleges vastagságmérőként is működhet, mivel ha beállítjuk a ceruzát egy fix távolságra a szögvégtől, megjelölhetjük vele a megfelelő vastagságú részeket.

Mutatok egy pár példát használat közben. Akinek tetszik az ötlet, használja egészséggel!

akusztikus gitáron
klasszikus gitáron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése