Tudnivalók

Mivel nagyon sok megrendelés van, és ez a szám örömteli módon nem látszik csökkenni, itt szeretném összefoglalni, mire számíthat, aki a Hangszerelem műhelyt bízza meg valamilyen munkával.

Ha megsérült/gond van a hangszerrel:
Sajnos nagyon gyakori, hogy úgy kerül a hangszer hozzám, hogy már előtte megpróbálta valaki orvosolni a hibáját/sérülését. Ezért itt is szeretném felhívni a figyelmet rá, hogy a tájékozódás nem kerül pénzbe, legfeljebb némi időbe. Egy rosszul javított sérülés kiigazítása mindig többe kerül, mintha nem nyúltak volna még hozzá. Ha valaki otthon szeretne megpróbálkozni a hangszerjavítással, szíve rajta, de ebben az esetben is bátorítanék mindenkit, hogy kérdezzen, hiszen ezzel magának és a hangszernek tesz jót.

Árak:
A hangszerek/javítások árait bárki számára szívesen elküldöm egy aktuális listában. Ehhez kérem, az elérhetőségeim egyikén keressetek! A hangszerek felmérése minden esetben ingyenes, és mielőtt bármilyen munkának nekiállnék, egyeztetünk a végleges árajánlatról, a lehető legpontosabban.
Mivel jelenleg az időm sokkal értékesebb, mint a pénz, ezért úgy döntöttem, a javításokat munkaórában is lehet fizetni. Ez azt jelenti, hogy megcsinálom a hangszert, lemérem, mennyi időt dolgoztam vele, majd ugyanezt az időt visszakapom tőled egy előre megbeszélt munka formájában. Mindig van valami, amit nem tudok megcsinálni a ház körül, vagy szeretnék messziről ideszállítani valamit. Ha valamilyen szakértelmed is van, az szintén megkönnyítheti a cserét. Az anyagárak, költségek továbbra is pénzben kerülnek rendezésre mindkét fél részéről, a csere magára a munkára szól, és természetesen csak abban az esetben, ha sikerül kölcsönös megelégedéssel megegyeznünk az ellenszolgáltatásban.

Határidők:
Kisebb munkák:
(ide tartozik: húrozás, beállítás, bundsíkolás, bundozás (lakkozatlan fogólap esetén), apró retusálás, egyszerűbb repedés/törésjavítás, tremolo kiékelés, kisebb puskázás, kulcscsere, felső- és alsónyereg csere, komolyabb tervezést nem igénylő elektronikai munkák, piezo beszerelés egyszerűbb esetei, stb.) Ezeket a megrendeléseket többségében a budapesti fogadónapjaimon (heti egy nap) végzem, persze indokolt esetben a műhelyemben is. A munkák beérkezési sorrendben készülnek, várólista alapján. Rövidebb a várakozási idő, mint a nagyobb munkáknál.

Nagyobb munkák:
(ide tartozik a teljesség igénye nélkül: szegélyezések, hangszer felbontás, többszörös törések, régi sérülések orvoslása, pótlásos nyak- és fejtörés javítások, egyedi koptató vagy más alkatrész készítés, komolyabb átalakítás, marási munkálatok, új hangszerrész készítése, stb.) A nagyobb munkákat várólistán tartom nyilván. A várólistára való feliratkozás nem jár semmilyen kötelezettséggel, ha meggondolod magad, bármikor törölhető a megbeszélt feladat. Ezért a  jellemzően hosszú várakozási idő miatt célszerű a lehető legkorábban jelezni, ha valamilyen munkára lenne szükséged. Ha valaki megkérdezi, mennyi idő múlva fog hangszere sorra kerülni, megpróbálok egy becslést adni erről, de a fentebb leírtak miatt nem tudom pontosan - sőt a tapasztalatok alapján még körülbelül sem nagyon - megmondani, mennyi ideig kell majd várakozni. Minden esetben rögzítem a megrendelő elérhetőségeit, így amint láthatárra kerül a munka, értesítem az illetőt. A hangszert nagyobb munka esetén nem tudom tárolni a sorrakerüléséig (korábbi tapasztalatok miatt).

Sürgős! Vagyis ha azonnal kell.
Ha valaki nem tudja kivárni az említett várakozási időt, tényleg életbevágóan fontos lenne, hogy a holnap esti koncerten már működjön a hangszer. Ilyenkor fennáll a lehetőség, hogy az illető a normál ár dupláját fizetve kérjen sürgősségi munkát. Ennek értelme és célja, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartsa ezeknek a rendhagyó megrendeléseknek a számát, ugyanakkor mégse zárja ki a lehetőségét az ilyen krízishelyzetek kezelésének. Érthető módon elsősorban a kisebb munkáknál lehet ez egy alternatíva.

A munka helyszíne:
A nagyobb munkákat kivétel nélkül pusztaszabolcsi műhelyemben végzem. A kisebb javításokat sok esetben Budapesten csinálom a fogadónapjaimon, ha nincs más teendőm.

Hangszerek átvétele:
Hangszereket vagy pusztaszabolcsi műhelyemben, vagy a Budapest XI. kerületben található Budai gitárboltban tudom átvenni. Pontos címek az elérhetőség oldalon. A Budai gitárboltban átvett hangszereket tömegközlekedés segítségével szállítom otthoni műhelyembe. Akinek ez nem felel meg, azt kérem, hogy Pusztaszabolcson keressen fel.

Garanciák:
Ez a téma eléggé összetett és sokszor megközelítés kérdése, így csak néhány esetre térnék ki. Kérem, hogy akit ilyesmi érdekel, a hangszer átvételekor tisztázzuk az elvárásokat/lehetőségeket. Alapvetően a garancia mindig a munkára vonatkozik, nem a felhasznált anyagra. Igyekszem mindenből a lehető legjobb minőségűt/legjobb ár/érték arányút használni, de előfordul, hogy valami megadja magát idő előtt. Van olyan eset, amikor a gyártó felé lehet érvényesíteni valamilyen garanciát, de kisebb dolgokra (potméter, húr, stb.) ez biztosan nem érvényes. Tehát pl. egy elektronikai bekötésnél szívesen vállalok élettartam garanciát magának a rendszernek a helyességére, így ha kiderülne, hogy valamit mégsem jól csináltam, díjmentesen javítom. Ha viszont egy alkatrész romlott el, akkor ennek cseréje a hangszer gazdáját terheli. Ha egy ragasztás az eredeti törött felületnél újból megnyílik, az a hangszerész hibája is lehet, de ha mellette újból eltörik, az valószínűleg inkább gondatlanságra vezethető vissza. A hangszerek beállítása garancia szempontból azért kivétel a munkák közül, mert csak a hangszer átadásánál tudok ezzel kapcsolatos észrevételt kezelni. Kérek mindenkit, hogy készüljön arra, hogy az átvételkor megszólaltassa a hangszert úgy, ahogy szokta, hogy kijöjjön minden olyan probléma, ami esetleg majd csak otthon jönne ki. Ha látom a zenészt, hogy játszik, a felmerülő helyzetek nagy részét azonnal tudom orvosolni. Utólag már nem biztos, hogy nálam volt a hiba. Kilépve a műhelyből/hangszerboltból egy más páratartalmú/hőmérsékletű közegbe kerül a hangszer, ami sajnos akár egy óra alatt is komoly változásokat okozhat. Ezért fontos a helyben való kipróbálás, mert a fa viselkedéséért nem tudok garanciát vállalni. Nyilván nem kényszerítek senkit a játékra, de aki nem teszi ezt meg, az lemond a beállítás testreszabásáról. Ha valamiért kiderülne egy munka során, hogy menthetetlenül nem vagyunk egy hullámhosszon - sajnos ritkán, de előfordul ilyesmi -, akkor megtarthatod a munkadíjat és békében elválunk egymástól. Ez a lehetőség persze egyszeri alkalom.

Akinek a fent leírt feltételek nem megfelelőek, nagyon szívesen ajánlok más, kiváló kollégákat, szerencsére jó páran foglalkoznak Magyarországon profi szinten hangszerjavítással, -készítéssel.

Adatvédelem:
Lásd az adatvédelmi tájékoztatót.