Vendégkönyv

Mivel a blog szisztéma miatt elég átláthatatlan, hogy ki mit ír az egyes bejegyzésekhez, íme itt egy oldal, ahol mindenki megjegyzés formájában kifejezheti véleményét, elégedettségét/elégedetlenségét, örömét/bánatát a bloggal és a munkámmal kapcsolatban. Ugyanígy helye van javaslatoknak, építő jellegű kritikának stb. Szóval ha nem kifejezetten egy bejegyzéssel kapcsolatban van mondanivalód, ide írj. Kérdéseket kérlek a megfelelő lapon tegyétek fel!

14 megjegyzés:

 1. Ha már van ilyen lehetőség, megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak neked klasszikus gitárom feljavításáért. Mind a beállítás, mind az ébenfa nyereg tökéletesen sikerült, érezhetően javult a játékérzet meg a hang is... Egy kérdésem is lenne... sajnos a villanygitárom leesett egy székről és a lakkozás lement az aljáról mondjuk egy 2O forintos nagyságú területen, lehet kezdeni vele valamit?

  Sámuel

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az ilyen kis méretű lakksérülések javítása meglehetősen nagy munka, ugyanis nem lehet csak a sérült részt újrafújni, mivel annak körvonala a legritkább esetben szabályos. Ilyenkor a körülötte lévő eredeti felületre is rálakkozok, miután előcsiszoltam azt finom papírral. Ha színre van fújva, akkor külön gondot jelent a megfelelő szín megtalálása. Jellemzően elég pazarló módon lehet csak javítani az ilyen sérüléseket, mivel nagyon sok réteget kell fújni, és összehozni az eredeti felületkezeléssel. Ehhez még hozzájön az is, hogy rendszerint a kész retusálás látható marad, nem sikerül tökéletesen eltüntetni a különböző lakkfelületek találkozási vonalát (mivel az eredeti gyári lakkot nem legtöbbször nem tudom beszerezni). Kisebb lakkhibákat lehet még eredményesen javítani keményre száradó pillanatragasztóval, vagy műgyantával, de a te általad említett méret már túl nagy ehhez...

   Törlés
  2. Értem... S valami ilyen "elgurult gyógyszeres" ötleted nem lenne a dologgal kapcsolatban? :D

   Törlés
  3. Az a baj, hogy mivel ez ugye pusztán esztétikai hiba (vagyis a hangzást nem befolyásolja), nincs értelme szakszerűtlenül megcsinálni, mert akkor ugyanolyan csúnya marad (pl. a befested filccel, stb.) Én a helyedben valószínűleg elfogadnám, hogy megsérült a hangszerem, tulajdonképpen ettől egyfajta relic-tulajdonsággal is felruházódik. Ha pedig nem tudnék ezzel megbékélni, akkor beruháznék rendes lakkra, kompresszorra, szórópisztolyra, stb. és megcsinálnám... Ha lenne jobb ötletem, mondanám :(

   Törlés
 2. Szia! Örömmel olvastam a blogodat, mindig csodálattal tölt el a fa művészi szintű megmunkálasa. Egy kérdéssel fordulok hozzád: egy fém húros akusztikus gitárba építettem aktív hangszedőt. A problémám, hogy a nyereg alá berakott piezzo (2mm vastag) annyira megemelte a nyerget (amiböl lecsiszoltam a 2mm-t) hogy az nem fekszik fel rendesen a húrlábban lévő résbe és felhúrozás után erősen előre dőlt. A húrlábban lévő vájat alja nem párhuzamos a gitár fedlapjával, hanem a mély E húr irányába lejt. A fedlap és a vájat alja közt itt csak kb 1mm van. A kérdésem hogy húrláb csere bélkül meg lehet-e oldani valahogy a nyereg stabilizálasát. Nem tudom egy húrláb csere milyen költséggel jár (házilag nem állnék neki), de a gitár nem nagy értékű. Válaszodat előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!

   Az általad ismertetett helyzet véleményem szerint többféleképpen is megoldható. A legkevesebb átalakítással talán az járna, ha magát a húrlábban lévő vájatot marnád mélyebbre, amitől így a piezo, egyúttal az alsó nyereg is mélyebbre kerülne, és nem akarna kidőlni. Amennyiben ez nem megoldható, akkor még mindig lehet magasítani a húrlábon anélkül, hogy az egészet cserélni kéne. Ehhez például két hosszúkás fát lehetne a vájat két oldalára ragasztani, így megemelve annak oldalfalát. Végső lehetőségként persze előfordulhat a teljes húrláb cseréje is, ami lehet, hogy a legesztétikusabb megoldás, ugyanakkor a legmunkaigényesebb is. A részletekkel kapcsolatban kérlek írj ímélt a tellvilmos.a.postas@gmail.com címre.

   Üdvözlettel:
   Mészi

   Törlés
 3. Nagyon tetszik a Jolana Marina felújításáról írt cikke! Kérdezném, hogy lehet-e, s mi módon pótolni a tönkrement, s elkallódott elektronikát egy ilyen hangszeren? Üdv: Nagy Albert

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Albert!

   Sajnos ezeknek az alkatrészeknek a beszerzése újan már lehetetlen, így némi szerencsével gyűjtőktől, apróhirdetési oldalakról lehet ilyesmiket felkutatni. Tudok javasolni egy-két helyet, ahonnan meg lehet próbálni a beszerzést, ha ír egy ímélt a hangszerelmes@gmail.com címre.

   Üdvözlettel:
   Mészi

   Törlés
 4. Szia Mészi!
  Van egy régi, Leningrádban gyártott mandolinom, családi lomtalanításkor találtam. Elég lestrapált darab, besötétedett lakkozás, rozsdás fém alkatrészek, helyenként fehér festékfoltok. Mivel eredetileg sem tűnik egy mesterműnek és az ötéves fiamnak adnám, hogy ismerkedjen egy igazi hangszerrel, minimálisan szeretném csak felújítani. Odáig jutottam, hogy lecsiszolgattam a fémrészeket, megragasztottam a nyaktól elvált húrlábat (ha így hívják) és vettem rá új húrokat. De sajnos egy alkatrész, ami a húrokat rögzítő fém és a dob nyíilás között van, hiányzik. Azt hiszem ez valójában két részből áll: egy ragasztott íves fa és benne ül egy műanyag, ami azért felelne, hogy a húrok a kellő magasságban meg legyenek feszítve. Azt szeretném kérdezni, mit javasolsz, "házi" körülmények között hogyan tudnám játszhatóvá tenni a hangszert?
  Köszönettel:
  Gubacsi Gergely

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gergely!

   A híd, amire itt szükség van, szerintem nyugodtan állhat egy darab fából, ezt a legkönnyebb elkészíteni. Két fontos tényező van, amire oda kell figyelni, az egyik, hogy az alkatrész pontosan illeszkedjék a tetőre, a másik, hogy megfelelő magasságú legyen a húroknak. Érdemes keményfából csinálni, legalább jávorból. Két itteni bejegyzést ajánlok, amiben hasonlókat készítettem:
   http://hangszerelem.blogspot.hu/2013/03/mandolin-kodas.html
   http://hangszerelem.blogspot.hu/2015/09/migma-elektromos-gitar-koptato-keszites.html
   Mindkettőnél a bejegyzés második felében vannak képek a híd készítésről. Mandolinra nyilván inkább az első a mérvadó. Sok sikert! Ha van még konkrét kérdés, nyugodtan írjon.

   Törlés
 5. Kedves Mészi!
  Köszi az infot, nekilátok.
  Üdv.
  Gergő

  VálaszTörlés
 6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 7. Kedves szerkesztő :)
  Olvasgattam a blogodat, és felmerült bennem egy kérdés. Lehet, hogy valamelyik bejegyzés választ kaphattam volna rá, de egyelőre még nem találtam meg ezt a bejegyzést. Amikor egy gitárról leszeded a koptatót, a ragasztót mivel távolítod el ilyen szépen? Diluanttal (oldószerrel), benzinnel vagy van valami speciális dolog, ami nem marja fel a burkolatot? Csak mert gondolom, nem késsel vagy ilyesmivel kaparod fel...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Névtelen!

   Ezt most nem teljesen értem. Koptatóeltávolítás elektromos vagy akusztikus gitárról? Az előbbinél nem kell ragasztót oldani, mert csavarozva van, az utóbbinál jó esetben az öntapadó koptató magától lejön finom feszítésre. Ha nem, akkor természetesen jöhet valamilyen oldószer, ami nem veszik össze a lakkal (ezt tesztelni kell valami kevésbé látható helyen). Ilyen lehet az említett benzin, vagy alkohol, valamilyen gyenge sav, antiszilikon, különböző polírpaszták. Nem tudom, jó kérdésre válaszoltam-e, ha nem, kérlek írj.

   Törlés