2014. január 31., péntek

Szerszám I. - Kujbusz Pál Úr használt szerszám boltja

Hát amikor megterveztem újabb budapesti tartózkodásomat az ősz elején, álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire le leszek foglalva. Legutóbb, amikor nagy lelkendezve örültem, hogy újra rendszeresen fogok bejegyzéseket készíteni ide, nem számoltam azzal, hogy egy nyolc órás munka az bizony nyolc órát vesz el a napomból. Vagy inkább kilencet az utazással együtt, és ez még nagyon szerencsés. Valamint azt gondoltam, hogy mivel szellemi munkát végzek, nem leszek tőle kimerülve, nos ez sem jött be, néha esténként olyan fáradt tudok lenni, hogy gépelni sincs erőm. Közben meg nagy szerencsémre van sok munka, végre mostanában fogom felületkezelni első saját készítésű hangszereimet, és megbízásokban sem szenvedek hiányt. Szóval összességében nagyon pozitív a helyzet, csak jól tudna jönni körülbelül plusz hat óra naponta.

Most egy rendhagyó poszt sorozat első darabját látjátok. Eddig javítások bemutatására korlátoztam az itteni tevékenységemet, hamarosan jönnek a készítős posztok is (már csak hónapok kérdése). Azonban elég sokan kerestetek meg olyan kérdésekkel, mint például hogy honnan szerzem meg ezt vagy azt a szerszámot. Így most néhány eszköznek a beszerezhetőségéről lesz szó, illetve nem restellem majd reklámozni egy két olyan márkát vagy helyet, ahol vagy amivel nagyon jó tapasztalataim voltak.

nem mély a nyúl ürege, de nehéz belőle kijönni
A mai ilyen hely Kujbusz Pál használt szerszám boltja. Egy zenész ismerősömnek köszönhetem a bolt felfedezését, ami igazi kincsesbánya. Az elv az, hogy a tulajdonos különböző helyekről beszerez minőségi, használt szerszámokat (hagyatékokból, kiárusításokról, stb.), azokat ízlésesen elhelyezi pici boltjában, majd apránként eladja őket az arra érdemeseknek.


Barátnőmnek, aki meglehetősen kötődik a különböző színű körömre kenhető felületkezelő anyagokhoz; úgy próbáltam érzékeltetni a hely rám gyakorolt hatását, mintha a kedvenc körömlakkboltja a kedvenc házában lenne berendezve, mindent bárhányszor kipróbálhatna, és az eladó a legjobb barátnője lenne.


gyalu, korong és fogófeléhozatal
Van itt minden, ami szem-szájnak ingere egy hozzám hasonlónak, ráadásul a dolog félig-meddig turkáló jelleggel működik, vagyis például egy rakás véső közül nyugodtan kitúrhatod a neked tetszőt. Kézi szerszámok tekintetében csak elvétve akad két egyforma. A kínálat persze folyamatosan változik a vásárlóktól és Kujbusz úrtól függően, aki egyébként rendkívül segítőkész, én nagyon élveztem a vele való beszélgetést is, ami szintén hozzátartozik a hely atmoszférájához. Érezni lehet, hogy ez a bolt hozzá tartozik, nem lehetne itt csak úgy akárki eladó... Érti a szerszámokkal dolgozó ember minden nyűgjét-baját, kesernyés mosollyal emlegetjük fel a mai nagyáruházi eszközök minőségét, miközben az ő boltjában csupa olyan dolog van, ami már kiállta az idő próbáját, és elpusztíthatatlannak bizonyult. Gépeket ugyan csak elvétve találunk a boltban, de tartozékokat és kézi szerszámokat annál többet. A kínálatról nem lehet pontosan beszélni, szerintem nem is sikerült felderítenem minden zugát a helynek, ami amúgy van vagy 5-6 négyzetméter.

első osztályú svájci reszelők is pl.
 Teljesség igénye nélkül néhány dolog, amit érdemes itt keresni:
  • fogók
  • csavarhúzók
  • kalapácsok
  • fúrófejek
  • marófejek
  • mini-marófejek
  • kézi fúrók
  • fűrészek
  • mérőeszközök (pl. mikrométer)
  • vésők
  • tolómérők
  • villáskulcsok
  • imbuszkulcsok
  • csőkulcsok
  • tokmányok
  • gyaluk
  • fenőkövek
  • köszörűkorongok
  • reszelők
  • egy csomó olyan eszköz, amiről fogalmam sincs (cipész, vésnök stb. célszerszámok)
  •  
minimaróhoz való fejek és egyéb nyalánkságok
Szóval mindenkinek, aki eddig azt kérdezte tőlem, hogy honnan lehetne kéziszerszámokat beszerezni, nos innen! És mindenképpen itt érdemes először próbálkozni, mert lehet, hogy valamit nem találsz, és azt utána újan megvásárolod valahol, de ezen a helyen sokkal jobb áron kapod meg a sokszor ezerszer jobb minőségű eszközt, ami rossz esetben is egy életet fog szolgálni neked.

mérőeszközök birodalma
A bolt a következő helyen található: 1114 Budapest, Bertalan Lajos utca 17., közel a Móricz Zsigmond körtérhez.
Nyitva:
Hétfő: 14-18 óra
Kedd-Péntek: 10-17 óra

Ebédszünet: 13-14 óra! (köszönöm az infót Névtelennek!)

Mindenkinek jó kincsvadászatot! :)

10 megjegyzés:

  1. Szia! Nem is tudom hogy kezdjem, igazából baromi nagy köszönet hogy csinálod ezt a blogot, és betekintést engedsz ebbe a csodás szakmába. Nagyon örülök hogy megtudtam hogy létezik ilyen bolt, ráadásul kb pár utcányira tőlem. Azt hiszem végre tényleg belekezdek a már régóta eltervezett gitárom építésébe. Nagy vagy hogy ilyen részletességgel és odaadással osztod meg a tapasztalataidat!
    á

    VálaszTörlés
  2. Szia
    Az lenne a kérdésem hogy van e valami olyan bolt ahol kimondottan a gitárépítéshez való szerszámokat,gépeket lehet kapni esetleg online felület is van .
    Persze a méreg drága gitár kereskedelmet kihagyva hisz az a kőgazdagoknak való
    ebay-en már találtam pár dolgot de nem tudom hogy merjek onnan vásárolni ilyen témakörbe ?
    üdv Tibi
    u.i.:
    Nagyon sok sikert neked és köszi a sok infót és ötletet :)
    tutira fogok magamnak építeni 1-2 gitárt amit eddig nem tudtam megvenni de maga az építés folyamata egy pótolhatatlan élmény lesz ezt már látom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      kifejezetten gitáros kéziszerszámokat a fenti bolthoz közel lehet kapni pl. egy boltban, itt: http://www.kil.hu/
      A netes felületen is fenn van a termékeik többsége, érdemes átnézni. A náluk lévő szerszámok minőségiek, ezért az áruk is ilyen.

      Az ebayen vásárolt új szerszámok (elsősorban a kínaiakra gondolok) jó megoldás lehetnek kezdésnek, de szólok, hogy zsákbamacska a dolog. Lehet kifogni jót is, de az esetek jó részében kiderül, hogy még azt az árat sem éri meg a cucc, amit ráköltöttél.
      Ami még egy jó tipp, nekem legalábbis bejött, az az, hogy amerikai/nyugat európai apróhirdetési oldalakon vagy ebayen figyelni használt hangszerész szerszámok felbukkanását. Viszonylag sokan vágnak bele hobbistaként a szakmába, és hamar kiderül számukra, hogy nem pontosan erre vágytak volna, ezek az emberek pedig jó eséllyel egy csomagban, igen jó áron fogják eladni általában márkás szerszámparkjukat.

      Sok sikert!

      Törlés
  3. Szia!

    Nincs telefonszáma az Úrnak véletlenül?

    VálaszTörlés
  4. Közben én is elkértem már, köszi!

    VálaszTörlés
  5. Ma voltam, szuper a bolt.
    Egy kis adalék: kb. 13:00 és 14:00 között ebéd szünet van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm az infót, bele is írom a bejegyzésbe, mert ez fontos!

      Törlés
  6. Óriási kudo! Lepánikoltam a bal térdem, honnan fogok ma még esztergakést szerezni épeszű áron. Felhívtam, érdeklődtem. Nála minden van. Minden IS.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök! Éppen azért írtam meg ezt a bejegyzést, mert Pali bácsinak mindene van, csak nem ismerik sokan.

      Törlés