2015. március 2., hétfő

Csendes tárgyak VI. - fa evőeszköz: kanál és kenőizé

Szeretnétek még kanalakat látni a blogon? Nem? Nem baj, kaptok még... Cserébe megígérem, hogy egy darabig nem lesz több ilyen. A képeken látható étkezési alkalmatosságokat még akkor készítettem, amikor az El Caminora készültem. Az volt a cél, hogy kényelmes evőeszközt vigyek magammal, lehetőleg minél kisebb súlyfelesleggel. Így jutottam az ötlethez, hogy elkészítem a szükséges tárgyakat égerfából. Egy kenéshez kitalált vékony, nyeles falemezt, és egy kanalat csináltam, aminek a mintája a kínai éttermekben a leves mellé adott kanál, ami valahogy nekem nagyon bejött, szép nagy adagokban lehet belőle betermelni az éltető csípős levest. Mivel itt még nem tudtam a Biopin olajról, csak lenolajjal kezeltem az evőeszközöket, az éles kipróbálás pedig még várat magára. Nagyon remélem, hogy egyszer azért eljutok Spanyolhonba, hogy végigjárjam a nagy utat.

útievőeszköz



Lenolajos kezelés után
A kenő-eszköznek azért láttam szükségét, mert ugyan vittem volna magammal egy éles bicskát, ám azzal a kenés eléggé rémálomba illő a vékony penge miatt.

A kanál fejét a lehető legvékonyabbra készítettem, mert a vásárokban kapható fa-evőeszközök legnagyobb hibája, hogy sokszor olyan vastagra készítik a szájba-veendő részét, hogy már szinte nincs benne hely a folyadéknak. Na én ezt elkerültem.

7 megjegyzés:

  1. Szia Mészi!
    Segítségedet szeretném kérni abba, hogy vajon esztergált fenyő pohárka felületvédelmére mit lehetne használni? (Simán lehet, hogy a legegyszerűbb válasz az, hogy a fenyő ilyen dolgokhoz totál alkalmatlan, keressek egy rendes zongoralábat :)
    A neten fura módon az epoxi+acetil meg az darált plexi+acetil ötletre akadtam csak rá, nálad pedig egyrészt a lenolaj, másrészt a biopin kerül elő.
    Az igényszint annyi volna, hogy se a borból, se a mosószerből ne nagyon szippantson magába az ojjektum.
    Köszi előre is, ha tudsz rá szánni pár percet!
    Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Először is gratulálok :)

      Vízállóság szempontjából valóban valamilyen műgyanta vagy lakk lenne a nyerő, mert ez nem csak beszívódik a fába, hanem réteget is képez, ami a nedvesség számára áthatolhatatlan. A kettő közül én a műgyantát részesíteném előnyben, mert könnyebb vele vastagabb réteget felhordani, mint lakkal, így a csiszolása is könnyebb lesz, akár esztergán.

      A biopin/lenolaj előnye, hogy semmilyen egészségkárosító anyagot nem tartalmaz, ami nem elhanyagolható szempont egy pohárnál. Teszem hozzá, hogy fogalmam sincs, az epoxiból pl oldódik-e ki bármi egy savasabb, vagy lúgosabb hatásra... A biopin egy kicsit keményíti a felületet, de nem tökéletes a vízállósága, meg tud száradni a felületen, amikor már teljesen telítődtek a pórusok, de nem stabil, hanem ragacsos, így ha ezt használod, a száradás előtt mindig töröld le a felületet.

      Hajrá!

      Törlés
    2. Szia Mészi!

      nagyon köszi a választ! Majd meglátjuk, lesz-é valami esztergálós terveimből :P (ami eddig lett, azon még volna mit csiszolgatni)

      Köszi a gratulációkat, hallom, hamarosan hasonló örömök várnak Rátok is! Remélem nem az oszlopos fúró helyére kerül majd a gyerekágy:)

      t

      Törlés
    3. Hát igen :) Még nem tudjuk, hogy alakulnak a körülmények, de inkább a nagy szobából lesz részlegesen leválasztva egy kisebb, minthogy kiköltöztessem a műhelyt. Nem azért, mert ennyire ragaszkodok hozzá, hogy helyben legyen, hanem mert félek, hogy kirámolnák egy őrizetlen garázsból...

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szia.
    Látom már régi a poszt, de egy olyan kérdésem lenne, hogy megrendelésre is készítesz ilyet? Nagyon megtetszett. Szintén utazáshoz lenne rá szükségem.
    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól függ, mikorra kellene. Rengeteg munkám van jelenleg, tavasz vége előtt biztosan nem tudom beütemezni. Az árképzéssel szintén bajban vagyok, írj egy ímélt kérlek, ha komolyan érdekel a dolog.

      Törlés