2016. március 6., vasárnap

Sigma akusztikus gitár Fishman elektronika beszerelés

Remek módja lehet egy minőségi elektro-akusztikus gitár beszerzésének az, ha magának a hangszernek és a hangszedőknek/előerősítőknek a megvásárlását különválasztjuk. Sok esetben a gyárilag elektro-akusztikusként árult gitárokba azért kerül olcsóbb elektronika, hogy kicsivel lejjebb tudják nyomni az árat. Közben viszont a sima akusztikus gitárnál nagyobb pénzt kérnek érte, mert végülis van benne elektronika. Könnyen előfordulhat, hogy némi keresgéléssel találhatunk olyan gitárt és elektronikát, ami együttesen kevesebbe, vagy ugyanannyiba kerül, mint ugyanannak a hangszernek a gyárilag gagyibb elektronikával szerelt változata.

Az elektronika beszerelése a megfelelő szerszámokkal otthon is elvégezhető, de hangszerésznél sem lehet túl drága. Most egy Sigma akusztikus gitáron mutatom meg az elektronika beszerelés lépéseit. A Sigma a Martin cég olcsóbb szegmensű gitárjait viszi, mint az Epiphone vagy Squier a Gibson és Fenderéit.

A hát és a káva rétegelt lemez, a tető viszont tömör lucfenyő, és szép telten szól. A bele kerülő elektronika egy két utas Fishman megoldás. A jelet egy alsónyereg alá szerelt piezo hangszedő, és a kezelőpanel belső felén elhelyezett mikrofon szolgáltatja, a két bemenetből mi keverhetjük ki a nekünk legmegfelelőbb hangszínt.

Sigma akusztikus gitár

a kezelőfelület és a vezetékek csatlakozásai
Többféle elektronika létezik, és a beszerelésükhöz változatos módokon kell módosítani a hangszert. A legkevesebb beavatkozást azok az elektronikák igénylik, amelyek a tető belső oldalára a hangnyílás köré, vagy belülről a hangszer hátára vannak ragasztva. Ilyen rendszereket használnak pl. a Furch gitárokban, náluk az előerősítő nyáklapját tépőzárral rögzítik a hátra. A tetőre rögzített megoldásokat, amilyeneket pl. az L. R. Baggs cég kínálatában is találunk azért nem tartom annyira nyerőnek, mert csekély mértékben ugyan, de a plusz súly hozzáadásával módosítják a rezonáns dinamikáját. Talán a legelterjedtebb megoldás, amikor kezelődobozt a hangszer kávájába vágott lyukba rögzítik, ennek hátránya, hogy maradandó módosítást jelent a hangszeren, viszont így lehet a legjobban hozzáférni az kezelőfelülethez.

A Fishman elektronika, amit a Sigma gitárba szereltem az utolsó kategóriába tartozik. Így három módosítást kellett eszközölnöm a hangszeren: 
  • A hídon ki kellett fúrnom a piezo bemeneti kábelének nyílását. Ezt az alsónyereg árkának basszus oldali végén érdemes megtenni
  • Az alsó tőkén fúrni kell egy megfelelő méretű lyukat a jack aljzatnak.
  • A basszus oldali felsőkáván ki kell vágni a kezelőszervek helyét
A tőkébe fúrt jack aljzat furatnál a legfontosabb, hogy ne szaggassuk szét a lakkozást és a kávát a fúróheggyel. Ezt úgy tudjuk megelőzni, ha pl. maszkolószalagot ragasztunk a fúrt felületre, vagy visszafelé indítjuk a fúrófejet. Ha már eleve volt valamilyen hevedertartó gomb vagy tüske az alsótőkén, akkor nem jó ötlet a furat feltágításával próbálkozni, jobb, ha inkább betömjük, majd az egészet újrafúrjuk, így elkerülhető, hogy félremenjen.

az eredeti hevedertartó tüske kónuszos furata
betömve, és feljelölve rá a középpont egy pontozóval
a lakk védelme érdekében leragasztom maszkolószalaggal
Majd a megfelelő méretű fúróval kifúrom. Érdemes valamilyen módon rögzíteni a hangszert, vagy megkérni valakit, hogy fogja meg stabilan, amíg dolgozunk.
jack aljzat a helyén
A kávába vágott nyílás elkészítésének több lehetséges módja van, de mind azzal kezdődik, hogy megszerkesztjük, pontosan hova és mekkorára szeretnénk. Ezután eldönthetjük, hogy fúróval végigmegyünk a kijelölt körvonal mentén és egymástól a lehető legkisebb távolságra lyukakat fúrunk, majd az ezek közti részt egy reszelővel átvágjuk; vagy csak a négy sarokba fúrunk lyukakat, és a köztes részt egy megfelelő fűrésszel vágjuk ki. Régebben az előbbi módszert használtam, most már az utóbbit, igazából az a legfontosabb, hogy kerüljük a káva anyagának kiszakadását. Ezt a belső oldalról ellentartással gátolhatjuk meg legjobban egy megfelelő fadarabbal.

a körvonal megszerkesztve
a négy sarokfurat elkészítve
és kivágjuk a kieső részt
A finomítást többnyire finom reszelővel végzem, és úgy dolgozom, hogy a nyílás a lehető legkisebb maradjon. A rögzítő csavarok furatait kicsit mélyíteni szoktam, hogy a csavar behajtásakor ne repessze el a lakkot.
a panel beszerelve
így fest belülről, az elem még nincs behelyezve
A piezo hangszedő beszerelése az alsónyereg alá nem igényel különösebb képességeket, mindössze egy megfelelő méretű furatot kell készítenünk a basszus oldali végébe az ároknak. Amivel számolni kell, hogy a piezotól meg fog emelkedni az alsónyereg, így annak aljából majd el kell csiszolnunk, hogy visszaálljon a megfelelő húrmagasság. Mielőtt bárminek nekikezdünk, meg kell mérni, hogy az árok elég mély-e ahhoz, hogy a piezot és az alsónyerget is stabilan megtartsa.

Maga a piezo többféle felépítésű lehet. Állhat lapos lemezekből, lehet kompakt, az alsónyerget magában foglaló szerkezet, és lehet hengeres, kívülről műanyag burkolattal vagy réz fonattal. Mindegyikben közös, hogy tartalmaznak valamilyen piezoelektromos kristályt, ami a a húrok keltette rezgések összenyomó hatására gyenge váltóáramot indukál. Ez lesz az a jel, amit az előerősítő megnövel. Jelen esetben a piezoelektromos anyagot egy fóliára vitték fel, amit kívülről rézfonattal árnyékoltak a földelésen keresztül, belül pedig egy fémmag biztosítja a jel megfelelő helyre való eljuttatását.

A Fishman elektronikához méretre vágható piezot adnak, így a levágott véget szét tudtam szedni, hogy megmutathassam. Leírom, hogy szerintem milyen célt szolgálnak az egyes rétegek, de nem tudom sajnos 100%-ra mondani. Balról jobbra: rézfonat, ami árnyékolásként szolgál a vezető mag által összeszedhető zavaró hullámok ellen; műanyag fólia, ami szerintem szigetel, de ebben nem vagyok biztos; fólia, amin a piezoelektromos kristályrészecskék elhelyezkednek, amik a jelet leadják; végül a belső mag, amiből kijött pár szál, de gyakorlatilag egy sodort vezeték.
A piezo és a jack aljzat kábele belülről. A kávára vagy a hátra szoktak még ragasztani egy műanyag kábelvezetőt, hogy a vezetékek ne zörögjenek a testben, én is így tettem.
A végeredmény tehát egy jó gitár egy jó elektronikával, olcsóbban, mintha egy jó elektro-akusztikus gitárt vásároltunk volna. Ha hangszerész csinálja a beszerelést, akkor persze a nyert különbözet némileg kiegyenlítődik. Íme a végeredmény:

elölről nem is látszik változás
ami azt illeti, hátulról sem
Sigma feat. Fishman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése