2012. február 12., vasárnap

Elektronika csere

Jött hozzám egy gitár azzal, hogy recsegnek a potméterek, illetve valami gond volt a kapcsolóval is, és az lett a vége, hogy a teljes elektronikát, a hangszedők kivételével ki kellett cserélni. Na mivel itt még nem volt ilyen, és csak hogy legyen, csináltam pár képet, itt nem fogok írni arról, hogy hogyan kötök be egy hangszedőt, mivel csak az eredetit kiosztást másoltam le, majd máskor, lesz erről is szó.

Ami kilóg a gitárból, az a kibelezett régi, ami pedig a kis falapon van mellette, az a készülő új elektronika.
Ugyanolyan ellenállású potmétereket használok, mint amilyenek az eredetiben voltak, itt 500 kOhmost, de elterjedt még a 250-es is.
Na itt már elkezdtem bekötögetni a jack-aljzathoz, illetve a hangszedők kábeleihez a vezetékeket, ennél a gitárnál két humbucker volt, azokat lehet kapcsolni külön-külön, illetve egybe, és van még egy tónus potméter (a kondis), illetve egy master hangerő, amivel mindkét pickup említett tulajdonsága állítható.
Na ő lenne a hangszínszabályozó, ami annyit tesz, hogy a kondenzátoron keresztül leföldeli a magasakat, ha letekerjük a potit. Jazzesek nagy barátja.
Ő meg a hangerőszabályozó. Amikor a potenciaméter testére ráforrasztjuk a földeléseket, több dologra is oda kell figyelnünk. Nem szabad a végtelenségig forrósítanunk a házat, mert akkor akár dobhatjuk is ki a kukába az egészet. Viszont mégiscsak fel kell melegítenünk a testet annyira, hogy a cin megfolyjon rajta, azaz ne csak egy csöppben ugrándozzon ide-oda. Ehhez kell egy kis gyakorlat, de hamar belejön az ember.
Miután kész voltam a bekötéssel, jöhetett az alkatrészek visszaszerelése a helyére. Igen ám, de nem fértek be a lukon, amit hagytak nekik. Mindenképpen ezeket a potmétereket kellett a hangszerbe rakni, úgyhogy nem volt más választás, mint kiszélesíteni a lyukat, ez az a dolog, amitől borsódzik a hátam, belevágni késsel egy lakkozott tetőbe, dehát mit van mit tenni, valahogy annak a potinak át kell férnie...

Előtte
Utána... oh...
És a végeredmény. Szép piros :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése