2017. január 29., vasárnap

Yamaha SG tremolo kiékelés, fedőlemezek, áradozás

Ez a bejegyzés nem fog különleges munkákat tartalmazni, egy pár, főleg beállítással kapcsolatos témáról fogok benne szót ejteni, de leginkább azért írom, hogy megmutathassak egy különleges és szép hangszert, a Yamaha SG-t.

Bár nevében a Gibson legendás gitárjára utal, a szimmetrikus szarvakon kívül nem sok közöset mutathat fel az említett hangszerrel a Yamaha SG. Számomra gyönyörű a formája, nagyon tetszik ez a kerek fenék ezzel a nagy lapát testtel, de ez persze ízlés kérdése. Ami érdekessé teheti, hogy ötvözi magában a Les Paulok és az SG-k tulajdonságait. A forma az utóbbira hajaz, míg a domborított test és a nyak-kidolgozás inkább az előbbire. Ez főleg azért külön vicces, mert az SG a Gibson eredeti szándéka szerint a Les Paul második verziója lett volna, ám a névadónak nem tetszett sem a filigrán test, sem a forma. Így lett SG, azaz solid guitar (tömör gitár), ami viszonylag fantáziátlan név, de a történetet követve érthető. A Gibson aztán hamar rájött, hogy az LP népszerűsége nem csökken, így újból forgalomba hozták, de addigra már az SGnek is lettek rajongói, így mindkettő megmaradt, sokak örömére. A Yamaha olyan, mintha a két modell legjobb tulajdonságait ötvözte volna, és hála a tervezőknek van szakáll (erősítés) a nyak és fej találkozásánál. 

Az első ilyen hangszer, ami kezembe került, gyakorlatilag csak egy váz volt, hiányzott a szerelékek egy jó része, a teljes elektronika, és volt is mit javítgatni rajta. Végeredményében is leginkább junkie projekt lett, a minimálisan elképzelhetőt választotta a hangszer gazdája a működőképessé tételhez, így például nem kapott két hangszedőt, csak egyet. Ez számomra mit sem von le az értékéből, arról nem beszélve, hogy bármikor visszaállítható eredeti állapotba megfelelő alkatrészekkel.

A gitárról a hangszedők mellett hiányzott a híd is, ami új korában egy Floyd Rose rendszerű tremolo volt, ezt egy kiékelt olcsóbb Floyd Rose szabadalmas darabbal oldottuk meg, aminek viszont az egyik húrtartó babája hiányzott, ennek pótlásáról lejjebb.

megjött a gitár, először a bundokat síkoltam, profiloztam újra
ízléses fej
Az új hangszedő beszerelése. Inkább egy tisztességesebb darab került bele, mint kettő silány.


A munka apraját a hangszer hátán a különböző gödrök lefedésére szolgáló lemezek elkészítése tette ki. Ezeket a gödör formájának pontos mintázása után műanyag koptatólapból vágtam ki.

az elektronikagödör körvonalának másolása pauszpapírra
jól látszik a kiékelt tremolo
és íme a kész fedőlemezek, a kiálló tremolotakaró 45 fokos lecsapással, a többi merőleges éllel
A gitár gazdája nem szeretett volna tremolot a hangszerre, de mivel ez a verzió Floyd Rose szabadalmas híddal volt szerelve, a leg-költséghatékonyabb megoldás az volt, ha egy olcsó Floyd Rose szabadalmas hidat teszek bele, majd azt kiékelem. Mivel elmozdulás hiányában megszűnik a gyenge minőségű alapanyagból eredő elhangolódási pontatlanság, ez is teljesen megfelelt a célnak. A baj csak az volt, hogy a boltban kapható pótbaba, amit vettem a hídhoz, csak egyféle magasságban létezett, és ez persze nem egyezett azzal, amilyennek lennie kellett volna. Így jobb híján alulról egy vékony, formára vágott fémlemez segítségével megemeltem a kérdéses babát, így a húrmagasság is megfelelő lett.

az új híd a helyén, mellette az ékeléshez kiválasztott keményfa darab
a jávor ék ledolgozása pontos méretre
a régi és az új baba (persze a szín sem egyezik, de ez a legkevesebb), illetve az új magasításához használt megfelelő alakú toldás
jól látszik a magasságbeli különbség
ami a toldással pont a kívántra változik
A híd ékei a helyükön. A rugóknak így már nincs szerepük, csak megszokásból maradtak benn
Végezetül jöjjön itt néhány kép az elkészült gitárról.

Japán büszkesége. A kulcsok eredetiek
kicsit punk, de gyönyörrű
és ez a szín!

és a fej egy új felsőnyereggel
Azóta járt nálam egy másik Yamaha SG is, de sajnos csak egy sietős beállításon, így mindössze egy képem van róla. Annyiban különbözik az előzőtől, hogy fix hídja van, így még jobban hasonlít az emlegetett Gibson modellekhez. Szuper hangszer.

Yamaha SG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése