2015. április 9., csütörtök

Cort akusztikus gitár híd magasítás

Tömeggyártott fémhúros akusztikus gitároknál gyakori hiba, hogy a híd fa része túl magas, és emiatt az alsónyerget nem lehet elég alacsonyra reszelni, mert a húrok már nem tudnak felfeküdni rá, így pedig a húrnyomás túl magas marad. Az ilyen problémákat úgy lehet orvosolni, ha a híd faanyagát kissé lejjebb gyaluljuk, így a legtöbb esetben az alacsonyabb csonton is képesek felfeküdni a húrok, és kényelmes lesz a húrmagasság.

A mai bejegyzésben egy szokatlanabb problémáról fogok írni, mivel a bemutatott hangszernél nemhogy magas volt a híd, hanem egyenesen alacsony, olyannyira, hogy alig volt képes a vájat megtartani az alsónyerget. Ennek egy lehetséges megoldása lenne, ha magát a vájatot mélyítenénk, ám ennek van határa, nevezetesen a tető. Jobb, ha a vájat alján még van pár tized milliméter vastagság a híd anyagából.

Cort akusztikus gitár híd, első ránézésre nem is látszik problémásnak
nem nagyon látszik, de az alsónyereg aljából csak körülbelül egy-két milliméter van a vájatban, így pedig a húrok nyomása alatt erősen elferdül.
a végein már ki is lógott. Van alatta egy piezo hangszedő, és valószínűleg ez az, amivel a tervezőasztalon elfelejtettek számolni...

ez bizony így nem működőképes
Mivel a vájatot csak nagyon kis mértékben tudtam a tető irányában mélyíteni, felülről kellett megtoldanom a hidat. A legmegfelelőbbnek a rendelkezésemre álló anyagok közül a dió tűnt, színében ugyan nem passzolt a hídhoz, de erezetében és az edények elrendezésében nagyon hasonló volt. Először meggyalultam a híd tetejét, hogy ragasztási felületet képezzek a toldás számára, majd készítettem dióból egy szabályos hasábot. Ebből aztán ki kellett nagyolni a vájat alakját, hogy ne a ragasztás után vakon kelljen ezt kifúrni. A finomítás viszont a ragasztás utánra várt.

dió toldalék, kinagyolt vájattal
ragasztáshoz előkészített híd, és a toldás két vezető hurkapálcika-darabbal
ragasztás
száradás után. Elég fura látvány
A ragasztás száradása után jöhetett a toldás formázása, hogy valamilyen módon harmonikusabb legyen a híddal. Ez nem volt könnyű munka, és a végeredmény így is kissé szokatlan lett, mivel a híd profilja eleve alacsonyabbra volt kialakítva, és a széleket nem akartam megtoldani, mert ott nem volt ilyenre szükség. A finomcsiszolás után sötét színű páccal kezeltem az egész hidat, így meg is szűnt az alap és a toldás közti színkülönbség. Végül beállítottam a hangszert a megfelelő méretűre csiszolt alsónyereggel, az eredmény pedig egy kényelmes gitár, csak az a szomorú, hogy valószínűleg egy teljes széria szenved ettől a problémától.


nagyolás

csiszolás és a pácolás első köre után
a toldás persze nem lett teljesen láthatatlan, de próbáltam a lehető legkevésbé feltűnőre csinálni. A hangban egyébként ennek nincs szerepe, mivel a húrok az alsónyergen és a vájat alján keresztül közvetetten a tetőnek adják át a rezgéseket, így tehát ez a toldalék nem vesz részt a folyamatban számottevően.

pácolva
készült egy csont alsónyereg is hozzá a jobb hangátvitel érdekében
és beállítva


ilyen magasságúnak kellett volna lennie a hídnak eredetileg.

és a hangszer egészben
Persze minden hangszernél különbözőek ezek a beállítások, és több ponton is módosíthatóak, elképzelhető például, hogy egy hasonló problémát a nyakszög megváltoztatásával orvosolna valaki, de ebben a helyzetben ez nem volt járható út. Sajnos a gyárak tervezési hibáinak mindig a naivabb vásárlók isszák meg a levét. A legjobb az lenne, ha minden hangszert vásárolni szándékozó egyénnel tarthatna egy hangszerész és egy vájt fülű muzsikus is, így kevésbé lenne esélye a gyártóknak, hogy a selejtet ugyanúgy teljes értékű hangszerként tudják értékesíteni a piacon, mint a minőségi hangszereket.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett az új híd, gratulálok! Nem gondoltam, hogy egy Cortnál is előfordulhat ilyen alapvető tervezési hiba...

    VálaszTörlés
  2. Két hasonló, de nem azonos anyag találkozásánál szoktam használni egy toldást, mondjuk jelen esetben világos furnérlemezt használtam volna, mert az elveszi az élét az egész problémának :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bennem van a hiba, de ezt most nem értem. A hídra ragasztottál volna világos furnért?

      Törlés