2015. december 2., szerda

Dowina koptató készítés

A koptató feladata a hangszereken, hogy megvédje a rezonánst / hangszertestet a sérülésektől, amiket a pengetés, vagy a kéz izzadsága okozhatna. Tömör testű hangszerek esetében sokszor már inkább csak kinézeti értéke van, de komolyabb akusztikus hangszereknél nélkülözhetetlen, hacsak nem akarjuk, hogy olyan gitárunk legyen, mint Willie Nelsonnak. Csakhogy a gyárilag felragasztott koptatók - hogy tisztasági betétes reklámszöveggel éljek -  nem mindig ott nyújtanak védelmet, ahol kéne. Ha rossz helyen van a koptató, pengetésünkkel mellette még vígan pusztíthatjuk a tetőt.  Ezt megakadályozandó, a most bemutatott Dowina akusztikus gitárra készítettem egy egyedi koptatót. A gazdája szerencsére odafigyelt a hangszerre, és észrevette, hogy a tető megsérül a koptató mellett is. Közösen kitaláltunk egy formát, ami eltakarja a kitett részeket, és még tetszetős is. Többféle formát készítettem mutatóba, és ő kiválasztotta a neki legjobban tetszőt. Vékony fekete, öntapadós akusztikusra való koptatóanyagból dolgoztam. Jöjjenek a képek a munka lépéseiről.

az előző koptató ragasztómaradékai
ugyanez egy pontra összegyűjtve, de szerencsére szépen lejött a lakk megsértése nélkül
Itt pedig jól látszanak a kopások a volt koptató mellett. Ezeket a felületeket kellett megvédeni a további rongálódástól

a tető megtisztítva
az új koptató első prototípusa
Majd ugyanez kivágva. Ennél nagyobbat nem akartam, mert máshol nem volt veszélyben a tető, és jobb minél kevésbé letompítani a rezonánst.
végül ez a verzió lett a befutó

a sablont az új koptatóanyagra ragasztottam, és körbekarcoltam
aztán ollóval körbevágtam a vonal mentén
az új koptató felragasztása előtt
új koptató a helyén
ha pedig már nálam volt, egy finom síkolást is kapott, hogy a lehető legalacsonyabbra lehessen állítani a húrokat

engem ez az alak egy nyakba kötött kendőre emlékeztet
nagyon szép hangszer
ha jól emlékszem, Fishman elektronikával
a hát és káva zebrano, de nem emlékszem, hogy tömör, vagy rétegelt, akárhogy is, szép a hangja nagyon

A Dowina gitárok szépen betörtek az utóbbi években az akusztikus gitárok piacára. A korábban nálam járt hangszereiken azt tapasztaltam, hogy minőségi anyagokból dolgoznak, egy kicsit nyersebben, egyszerűbben, mint cseh konkurenciájuk, a Furch. Cserébe árban jóval alattuk voltak, így sok zenész szerezhetett magának kitűnő hangszert tőlük. Ezen a modellen már azt látom, hogy kiforrták a kezdeti kis gyengeségeiket, és kicsit tudtak az igényesség felé is mozdulni, tehát nem mindenben a legegyszerűbb került a hangszerre, a rezonáns halszálkás szegélye például nekem nagyon tetszik. Azt gondolom megérdemelten lettek népszerűek a hangszereik, és remélem, hogy a továbbiakban is tartani fogják tudni magukat.

Végezetül szerencsés módon megint tudok mutatni pár profi fotót a gitárról, ráadásul akcióban.

fotók forrása: Lovepie photography
a formáció meg, aki nem ismerné: Presszó Tangó Libidó

6 megjegyzés:

  1. Egyszer volt nálam egy Dowina Chardonnay Jumbo, elképesztő hangja volt. Hogy a viharba tud megsérülni a fedlap szinte közvetlenül a húrok alatt?

    VálaszTörlés
  2. Egyszer volt nálam egy Dowina Chardonnay Jumbo, elképesztő hangja volt. Hogy a viharba tud megsérülni a fedlap szinte közvetlenül a húrok alatt?

    VálaszTörlés
  3. Ez a zebrafa hát gyönyörű :)

    VálaszTörlés
  4. epiphone dr100 -as akusztikus gitárhoz keresek emblémával ellátott koptatót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudok segíteni, eladással nem foglalkozok.

      Törlés